Nagyon rövidre akarnám fogni a nagyon nagy problémámat. A környezetvédelem egy fontos téma…. viszont hiába fontos, nekem rohadtul elegem van belőle! Ez egy régi érzés, de most azzal bukott ki minden, hogy egy neves szaklap közösségi oldalán megosztottak egy cikket, miszerint a klímaváltozás miatt megváltozik majd az óceán színe. A cikk amúgy a szokásos „ezeregyedik mindmeghalunk” cikként jelent meg. Nem is azzal volt a baj, hanem a közösségi médiás poszt kísérőszövegével, miszerint „Gratulálunk mindannyiunknak…”

Nekem ebből az egészből rohadtul elegem lett!

Elegem van a kampányszerű lelki nyomorgatásból, elegem van a számonkérésekből, elegem van a rémisztgetésekből.

Bár sokan azt gondolják, hogy ez a kulcsa a környezetvédelemnek, hát elárulok egy titkot: NEM.

Már a rohadt műanyag szatyor mizérián is felforrt az agyam. Kedves Mindenki ezen a bolygón! A műanyag szatyor nem áll két lábra és nem fut be magától az óceánba. Ugyanerre a műanyag szívószál sem képes. Tényleg. Ezen felül felhívnám szintén mindenki figyelmét, hogy NEMCSAK a szatyor és a szívószál van műanyagból, hanem háztartási eszközök, kellékek, higiéniai termékek, csomagolások, tárolóedények, alkatrészek… és a lista még nagyon-nagyon hosszú. Most ott tartunk, hogy valahol valakik nagy mennyiségben öntenek szemetet az óceánba, és akkor a zseniális megoldás, hogy tiltsuk be a műanyag szatyrot és a szívószálat ?????

Tehát a tengerbe emberek által öntött szemétben nem voltak se vegyszerek se fémhulladékok, se flakonok, se háztartási eszközök, se alkatrészek, semmi, csak szatyor meg szívószál? Ennyire ne legyünk már hülyék!!! Persze azon senki nem dolgozik, hogy kiderüljön, a szemét mégis, hogy a francba került oda a természetes vizekbe.

Nem, nem, mert SZÍVÓSZÁL….!!???

Tök jó, majd használunk textil szatyrot. Ja nem…. az a 90-es években volt kikiáltva környezetszennyezőnek. Nem baj, lesz papírzacskó. Ja nem, az a 2000-es években volt a sláger környezetszennyező termék, mert a fák ugyebár. Ez a műanyag szatyor évtizede. Mi lesz a következő?

Közben minden irányból azt hallom, hogy én tehetek róla, hogy pusztul a föld és mind meghalunk. Mert szatyrot veszek a boltban. Aztán odamegyek az óceánhoz és beledobom. Mosogatok, és a mosogatószert is az óceánba öntöm. Zuhanyozok, vizet pazarolok meg samponnal szennyezek. Be kell mennem dolgozni, megölöm az időseket a szmoggal. Ételt veszek a boltban, támogatom az állatok kizsákmányolását.

NEKEM EBBŐL ROHADTUL ELEGEM VAN!

Ha nem eszek meghalok!!!!! És csak azt tudom venni, ami a boltban van. Ha a boltban kizsákmányolt párizsi van, és nem BIO zöldség, akkor mégis mi a f@szt egyek? Megveszem, mert nincs más választásom. Hogy legyen az ember környezettudatos, ha az lehetetlen? Ha nem megyek be dolgozni, nem lesz pénzem, szintén kinyiffanok. Nem tehetek róla, hogy a budiban ivóvízzel húzunk le mindent, hogy az autómosókban is ivóvízzel takarítunk.  Nem tehetek róla, hogy nem tudok olyan mosógépet vásárolni, ami 5 évnél tovább működik, mert nem gyártanak olyat! Nem tehetek róla, hogy két évente mobiltelefont kell cserélnem, mert azt is úgy gyártják, hogy tönkremegy pik-pakk.

Tessék elővenni a józan paraszti eszét mindenkinek, persze, hogy a gyártónak az éri meg, ha állandóan vesszük az újat, megy belőle az adó is, jön a profit is, ez mindenkinek megéri, kivéve nekünk meg a bolygónknak. Mindenki vésse az eszébe, hogy

A JELENLEGI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI RENDSZERREL A KÖRNYEZET

NEM VÉDHETŐ MEG!

És annak ellenére, hogy mindenhonnan ezt sulykolják belénk, ez nem a mi hibánk! Nem attól van globális felmelegedés, hogy 5 perccel tovább zuhanyoztam tegnap! Annak már köze lehet a helyzethez, hogy Magyarországon megszüntették a palack visszaváltás és újrahasznosítás rendszerét. Hát, erről se én tehetek.

De persze mindenki megnyugodhat, mert most egy fogyasztási csúcson csücsülünk, és ez már nem tart sokáig. Ne gondoljuk, hogy bemegyünk egy madaras tecsóba, és ez a választék lesz 10 év múlva is. Nem lesznek tele a boltok egzotikus gyümölcsökkel, olcsó kávéval, tengeri halakkal, ezerféle biszbasszal, mert van, ami nem lesz, ami meg lesz, az nem fog tudni eljutni idáig megfizethető áron. És ezt nem magunknak köszönhetjük majd, hanem annak az őrült gazdasági pörgésnek, amit senki nem mer visszafogni, se politikusok, se a cégek. Az EU most próbál olyan előírásokat készíteni, hogy milyen termékeknek minimum mennyire kellene tartósnak lenniük, de nem sokat fog segíteni a dolgon, csak enyhíteni talán.

Azért a cikk végén megemlíteném, hogy

nem vagyok környezet ellenes.

Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, nem folyatom a csapot fogmosás közben, nem dobok ki élelmiszert, próbálok kevés szemetet termelni. Nem zavar a változás, ha a műanyag eldobható termékeket egy VALÓBAN környezettudatosabb megoldásra tudják cserélni, hát hajrá. Mindenkinek van egy ÖKO lábnyoma, de a

környezeti katasztrófát nem én okozom!

És elegem van ebből a folyamatos lelki taposástól, amit minden környezetvédő szervezet, közösségi médiás csoport, médium folyamatosan tol felénk. Abból meg még inkább elegem van, hogy például ne mosogassak vegyszerrel, de senki nem mondja meg, hogy AKKOR MÉGIS MIVEL!? Ne használjak annyi energiát…. lecseréltem minden világítást LED-esre. Ja, most kiderült az mégse annyira környezetkímélő. AKKOR MI AZ? Nem, a gyertya se túl környezetkímélő. Persze, költözzek barlangba, és éljek bogyókon életem végéig. Ezt az életvitelt a társadalmunk nemigazán támogatja… De mindegy, mert nem lesz szívószál, és ez majd megakadályozza az óceánba dobott elektronikai hulladékokat is attól, hogy környezetszennyező tényezők legyenek.

A probléma forrását pedig nem érdemes megkeresni, mert az pénzügyileg senkinek sem éri meg. Amíg ez a felfogás nem változik, addig a bolygónk állapota is romlani fog. Én továbbra se folyatom a vizet, és továbbra is szelektíven tárolom a szemetet annak tudatában, hogy ha már fizetek érte, akkor minden újrahasznosul.

Nem kocsikázok szórakozásból, nem öntök olajat a patakba, nem robbantgatok dezodoros és hajlakkos flakonokat. Ennél többet én nem tudok tenni a fókákért! Fizetek a szemétszállításért! Ha Közép-Európából a cég az én pénzemen lekamionoztatja a szemetemet az óceánhoz és beledobja, akkor jó lenne, ha a hatóságok kezdenének ezzel valamit. És akármennyire is sajnálom a fókákat, azzal, hogy folyamatos lelkiismeretfurdalást tűzött ki célul minden ezzel foglalkozó szervezet, csak azt érték el, hogy már nem is érdekel mit mondanak, nem érdekelnek a fókák, és továbbra is használok műanyag szívószálat, mert NEM a műanyag szívószál miatt tartunk ott ahol tartunk. Még egyszer! A környezetvédelem nagyon fontos téma, és próbálok kis ÖKO lábnyommal élni.

A gazdasági rendszert, túlnépesedést,  és ilyesmiket viszont ne kérje számon rajtam senki!


Hasonló témában írt bejegyzéseinket itt találod:

Coffee Americano: Grand Opening

Coffee Americano: A makadámiadió tej

Füredi Dóri: Kesztyűs kézzel bánni?

A bejegyzéshez tartozó kép forrása: Unsplash